Ova veb stranica koristi kolačiće. Saglasni ste sa tim ako nastavite da koristite ovu veb stranicu Ok Više informacija

ISTORIJA

 

 

U Bulevaru vojvode Mišića br. 15 nalazio se parni mlin “Stari mlin” koji je u periodu između dva svetska rata bio najveći i najnapredniji mlin u Srbiji. Osnovan je davne 1901 godine na tadašnjem Topčiderskom drumu, pod nazivom Parni automatski mlin Prvog akcionarskog lebarskog udruženja za preradu i prodaju hrane u Kraljevini Srbiji.

 

U to vreme ovaj parni mlin bio je opremljen najmodernijim mašinama i uređajima, a u mlevenju žita mogao je da konkuriše i stranim zemljama. Međutim, prvi akcionarski mlin bio je 1914. godine meta bombardovanja. Za vreme okupacije Austrijanci su njegove mašine koristili za osvetljenje Savskog mosta. Nakon rata izvršena je rekonstrukcija porušenih zgrada, tako da je 1921. godine mlin ponovo bio osposobljen za rad. 

 

Parni mlin je nacionalizovan 1945. godine, a 1995. njegov vlasnik postala je jedna privatna firma.

 

Zgrada starog mlina ima karakterističnu arhitekturu, koja je prilagođena industrijskoj svrsi, koju je svakako i imala. Parni mlin danas predstavlja spomenik kulture i pod zaštitom je države. Za njega se u narodu poslednjih decenija ustalio naziv Stari mlin, a stari Beograđani su ceo taj kraj zvali „kod Starog mlina”.

 

 

ARHITEKTURA

 

 

Poslovna zgrada “New Mill“ nalazi se rame uz rame sa hotelom Radisson Collection Old Mill i zajedno formiraju “Kompleks Stari mlin”. Zgrada starog mlina je restaurirana i u kombinaciji sa modernom arhitekturom novog hotela i poslovne zgrade čini jedinstvenu celinu istorijskog i savremenog dizajna.

 

Posebno se ističe izlged “pjace“ ispred zgrada kompleksa. Pored fontane, obilje zelenila čini objekat prijatnim mestom koje poziva na sastanke.

 

Arhitektonski jezik i oblikovanje novo projektovanih kula predstavlja kontinuitet arhitektonskog stila, koji je arhitekta Dragiša Brašovan primenio na susednoj zgradi Državne štamparije, tako stvarajući stilsku urbanističko-arhitektonsku celinu.

 

Arhitektonski pristup je podržan koristeći moderne i kvalitetne fasadne elemente raspoređene na jasan i uredan način.

 

Enterijer zgrade „New Mill“ je moderan, a sam prostor je fleksibilan i dizajniran za mnogo različitih mogućnosti prema individualnim prostornim konceptima i potrebama. Materijali su pažljivo birani kako bi ispratili arhitektonske i dizajnerske predloge. Poslovni prostor je kategorisan kao A klasa, prema međunarodnim standardima.